Anders Grøndal vant både 3. og 4. NM-runde i Bakkeløp

Anders-Grondal-124-150
Anders Grøndal vant både 3. og 4. NM-runde i Bakkeløp

Bakkeløp

Anders Grøndal er regjerende Norgesmester i den største klassen for biler med 4 hjulstrekk. Noe han har vært de siste årene. Årets NM startet i Vikersundbakken hvor Anders vant alle omganger totalt i en innleid Subaru Impreza WRC S10. I andre NM runde dagen etter ble det bare en annenplass, men med en omgangseier også da gjorde at han tok ledelsen i NM foran Morten Bermingrud i en rallycross Citroën C4. Det var hele 16 biler i klassen og over 100 med i løpet.

NM runde 3 og 4 ble arrangert av KNA Varna. Dette er en krevende bakke hvor det kjøres både opp og ned. Nytt av året var at løypa var forlenget og enda mer utfordrene. Ikke minst på grunn av en blanding av asfalt og oljegrus. Men det er likt for alle så sant værgudene ikke ordner litt regn inne mellom.

På lørdag var Anders i en klasse for seg og vant overlegent alle 3 omganger. Ikke bare i klassen men også totalt. Morten Bermingrud var som ventet nærmest i sin Citroën C4. Til dette løpet hadde Anders fått på sine egne dempere og fjærer og var mer venn med bilen enn i Vikersund.

Også i Varna stilte team Bilbutikken med to biler. For senior fører Stein Grøndal var det spesielt å stille i Varna bakken etter kjemperullingen i fjor i Mini WRC. Men han tok det som en utfordring og på lørdag kjørte han inn til en flott 5.plass og han var bare drøye 6 tiendeler fra drømmen, å stå på pallen med Anders. Det gikk dessverre ikke.

På søndag var det ny NM runde og tre omganger. Og litt ut på dagen kom regnet. Dette førte til ujevne forhold i noen klasser, men for 4 hjulstrekkerne hadde alle like forhold. Igjen viste Anders hvor skapet skulle stå på det sleipe underlaget og kjørte inn til klar seier. I andre omgang var forholdene litt bedre, men for første gang på lenge gjorde Anders en feil og tapte tid. I bakkeløp må det være full klaff hele veien. Så Morten slo Anders med fattige to hundre deler!

Det var derfor stor spenning foran siste og avgjørende omgang. Om det begynte å regne igjen kunne avgjørelsen alt ha falt, men heldigvis ble det like forhold og tørt i siste omgang. Igjen kjørte Anders raskest av alle og selv en voldsomt satsende Morten Bermingrud kom for sent og var de nødvendige tiendeler bak. Dermed ble det ny NM seier til Anders og han har seier i 3 av 4 løp og har vunnet 9 av 12 omganger.

Stein kom seg greit gjennom de to første omgangene. Han hadde ikke regndekk og byttet til grushjul i andre omgang, men til siste omgang kom asfalt dekkene på og Stein satset for første gang hardt da han skjønte at pallen var innen rekkevidde med litt tøffere kjøring. Men så skjedde det utrolige at han ut av ei hårnål var så ivrig at han faktisk trampet så hardt på gasspedalen at elektronikken mente noe var galt og bilen gikk ned på tomgang. Så det ble bare å tusle til mål på første gir. Tidene fra omgang 2 holdt til 6.plass.

I NM leder Anders nå klart 12 poeng foran Morten. Stein har kjørt seg opp fra 9. til 5.plass etter fire NM runder.

Stillingen i NM bakke klasse 5. Rallybiler gr A 4WD, Super cars, Gr.N 4WD, RC div 1, WRC biler , gr B biler og div 2 biler.

10 på topp av 16.

1. Anders Grøndal, Subaru S10 WRC , 92 poeng

2. Morten Bermingrud, Citroën C4 Supercar RC, 80 poeng

3. Frank Sørhaug, Subaru Impreza WRX STi, 53 poeng

4. Tommy Transeth, Subaru Impreza WRC, 49 poeng

5. Stein Grøndal, Subaru Impreza Sti, 43 poeng

6. Tommy Herregården, Ford Focus WRC 40 poeng

7. Åke Holtet, Ford Fiesta Supercar RC, 36 poeng

8. Stian Hermansen, Mitsubishi EVO RC, 34 poeng

9. Marius Dahl, Mitsubishi EVO 6, 32 poeng

10. Øivind Finstad, Ford Fiesta Supercar RC 23 poen