Bilsporttalentet 2013: Unge utøvere i krevende utfordringer

Talentet-2013-1
Bilsporttalentene 2013

Bilsport

De fem finalistene i den mest prestisjefylte talentkonkurransen i norsk motorsport, Bilsporttalentet 2013, har vært gjennom to svært krevende dager med varierende utfordringer på Vålerbanen. Ingen sparte seg i kampen om premiepotten på rundt 300 000 kroner. Furuseth (17), Alexander Hvaal (21), Kevin Aabol (19) og Ole Christian Veiby (17) var de fem som duellerte onsdag og torsdag denne uken. Miriam Aasli er den første jenta som er med i denne årlige konkurransen.

De fem unge bilsportutøverne var plukket ut for å konkurrere i kjøring med løpsbiler som var både kjente og ukjente. De hadde en knallhard fysisk konkurranse, og de var gjennom intervjuer med juryen. I en drøy måned har de forberedt seg til den prestisjefylte konkurransen, og det var ingen av dem som sparte på kreftene da de først kom i gang. Verken bak rattet på løpsbiler eller i den fysiske testen bestående av terrengløp med innlagt kråkestup og sykling. For når det skal kåres en vinner stiller alle på lik linje. Tidligere meritter har ikke noe å si når det kjempes mot hverandre på Vålerbanen.

-Vi har hatt fem finaledeltagere som har vært godt forberedt og prestert på høyt nivå. Vi merker at nivået på deltagerne stiger litt for hvert år. I år hadde vi også fem svært jevne deltagere. Dette er utøvere som målbevisst satser profesjonelt, knallhardt og seriøst på idretten sin og man ser at de forbereder seg godt. Det er veldig morsomt å få jobbe med så dedikerte unge utøvere, sier Bilsportforbundets sportssjef Holm Jacob Matheson.

Under konkurransen på Vålerbanen kjørte deltagerne både Shortcar og en Subaru Impreza rallybil med firehjulsdrift på den store asfaltbanen. De har kjørt gokart og crosskart, delvis i terreng, på grus og asfalt. De har konkurrert i en tøff fysisk test der både spensthopp på tribune, løping med bildekk og sykling inngikk. De blir også målt på presentasjon for juryen og hvordan de klarer seg i en situasjon med TV-intervju. Nå må deltageren smøre seg med tålmodighet. 22. november utropes vinneren under Bilsportforbundets årlige premieutdeling på Gardermoen.

Norges Bilsportforbund har flere samarbeidspartnere som støtter opp om konkurransen. Disse er Kongsberg Automotive ASA, Stian Sørlie Motorsport, Bilforlaget, NAF Trafikksenter Vålerbanen, motororganisasjonene KNA, NAF, MA, NMK, Team Super Nasjonal, Proffklær, Subaru/Voldsund Motor, Ruterknekt og TV Media Produksjon AS.

Årets finaledeltagere var:

 • Henrik Furuseth
 • Alder: 17 år
 • Gren: Racing/Formel USF2000
 • Klubb: NMK Gardermoen
 • Bosted: 2070 RÅHOLT
 • Henrik Furuseth (17) fra Råholt i Eidsvoll i Akershus, og NMK Gardermoen, er et stort talent innenfor racing. Han startet med gokart da han var sju år gammel, har etter det kjørt formelbil-klassen Formel Basic her hjemme, før han tok steget til USA der han i år kjører Formel USF 2000.
 • Alexander Hvaal
 • Alder: 21 år
 • Gren: Rallycross
 • Klubb: NMK Larvik
 • Bosted: 3282 KVELDE
 • Alexander Hvaal (21 år) fra Kvelde i Larvik i Vestfold, og NMK Larvik, kom som et stjerneskudd på rallycross-himmelen i fjor. Allerede i sin første sesong i EM-seriens «Keiserklasse», SuperCars, var han med i medaljekampen. Også i år ligger han blant de aller beste i EM-serien så langt, og vant nylig runden i Østerrike.
 • Ole Christian Veiby
 • Alder: 17 år
 • Gren: Rally/Crosskart/Racing
 • Klubb: KNA Solør Motorsport
 • Bosted: 2214 KONGSVINGER
 • Ole Christian Veiby (17) er svært så allsidig, og aktiv i flere bilsportsgrener. Kongsvinger-gutten har i noen år kjørt crosskart. Han kjører også rally, og i år deltar han også i en svensk Porsche-cup i baneracing. Til daglig er han elev ved NTG på Kongsvinger.
 • Kevin Aleksander Aabol
 • Alder: 19 år
 • Gren: Racing/Formel Renault
 • Klubb: NAF Nordre Vestfold
 • Bosted: 3222 SANDEFJORD
 • Kevin Aabol (19) fra Sandefjord i Vestfold, og NAF Nordre Vestfold, startet som mange andre med gokart som 9-åring. Etter å ha kjørt diverse klasser innen karting begynte han med racing i klasse Seven Racing for to år siden. Etter to sesonger i den klassen kjører han nå internasjonalt i formel Renault 1.6.
 • Miriam Aasli
 • Alder: 18 år
 • Gren: Rally
 • Klubb: NAF Øvre Østfold
 • Bosted: 1912 ENEBAKK
 • Miriam Aasli (18) er den første jenta som noen gang er tatt ut til finalen i Bilsporttalentet. Enebakk-jenta kjører rally i en Nissan Almera. Hun startet i juniorklassen for to år siden, er nå fylt 18 år og kjører i ordinær klasse.

Tidligere vinnere:

 • 2007: Pål Varhaug, NAF Motorsport Gjesdal
 • 2008: Thomas Eidjord, KNA Varna
 • 2009: Marius Aasen, NAF Motorsport Asker & Bærum
 • 2010: Andreas Bakkerud, NMK Bergen
 • 2011: Øystein Helgheim, KNA Nordvest
 • 2012: Dennis Olsen, KNA Varna

Fakta om Bilsporttalentet 2013

Bilsporttalentet er uten sidestykke den mest omfattende og prestisjefylte talentkonkurransen i norsk motorsport. Blant alle bilsportsutøvere mellom 16 og 22 år er fem finalister plukket ut.

Disse blir testet over to dager, onsdag 18 og torsdag 19. september, der både kjøring med rallybil (Subaru), Shortcar, gokart og crosskart, inngår. I tillegg må finalistene gjennom en knallhard fysisk test, og de må også presentere seg selv for juryen og de må gjennom en TV-intervju-situasjon. Premien som vinneren av finalen vil innkassere har en total verdi på ca. 300.000 kroner.

Hvem som blir Bilsporttalentet 2013 blir offentliggjort under Norges Bilsportforbund premieutdeling 22. november på Gardermoen Congress Center.