AutoMester Team Snartemo Rallysport kjempet seg til seier under Rally Telemark

AutoMester Team Snartemo Rallysport kjempet seg til seier under Rally Telemark Foto: Benjamin A. Ward
AutoMester Team Snartemo Rallysport kjempet seg til seier under Rally Telemark
Foto: Benjamin A. Ward

Rally

AutoMester Team Snartemo Rallysport kjempet seg til seier under 6 NM runde Rally Telemark, som ble arrangert sist helg i traktene rundt Notodden. Løpet som kjøres for andre gang hadde start og mål midt i Notodden sentrum, i tillegg var det også i år perfekt lagt opp for publikum med et spektakulært hopp i Hove grustak, der det ble kjørt show og mulighet for å sitte på med Rally Taxien hele dagen.

Løpet ble kjørt på stort sett de samme veiene som i fjor, men to av etappene var nye for året. Dette gjorde det ekstra spennende da ingen har kjørt disse etappene før. Teamet hadde kniven på strupen når det gjalt å henge med i NM sammendraget, slik at et godt resultat her var avgjørende for om det ville være mulig å henge med i NM kampen.

Første fartsetappe var en av løpets nye etapper. En etappe med mange lure bakketopper og blinde svinger, som i tillegg var nygruset og noe løs. Vi hadde planer om å klemme til fra start og sette gode tider med en gang. Vi starter i den rekkefølgen vi ligger i NM, slik at de to konkurentene som ligger forran oss på NM lista startet før oss. På start ser vi at Halland (nr 2 i NM) får problemer allerede etter 30 m, og må bryte. Vi vet ikke om dette hadde noe innvirkning, men i mål på etappen må vi desverre konstatere at vi ha blitt frakjørt med hele 8,3 sekunder på en 6,6 km etappe. Dette var et litt for stort tap i forhold til planen. Men vi deppet ikke for dette da vi jo allerede hadde sett at mye kunne skje. Etappen var i tillegg allerede godt oppkjørt, og vi var litt bekymret for andre gjennomkjøring senere på dagen.

På andre fartsetappe (7.6 km) bestemte vi oss for at her måtte det sjerpings til. Vi slo tilbake og vant etappen med 2,1 sekund før lokalfører Hvambsahl. Dette gjorde at vi igjen fikk igjen troen på at vi skulle klare å holde følge med teten utover dagen. Fartsetappe 3 (6,0 km) er en rask etappe på bred og fin vei, en etappe som vi likte veldig godt i fjor og som passer både bil og kjørestil perfekt. Vi knappet inn ytligere 2,8 sekunder til ledende Hvambsahl her, slik at inn til første service var stillingen, Hvambsahl i tet, 0,6 sekunder forran oss (dødt løp altså).

Inne på service fikk bilen en grundig gjennomgang, nye dekk og bensin på tanken. Vi var klare for de samme tre etappene en gang til. Både første og andre etappe var nye for året, og allerede etter første gang igjennom var de veldig oppkjørt, slik at vi var veldig spente på hvordan de så ut etter at ca 100 biler til hadde kjørt igjennom.

Etappe 4 som var den samme som SS1, var nå så oppkjørt at det handlet mest om å få bilen igjennom etappen. Vi hadde mistet mange sekunder her første gangen, slik at vi prøvde å holde tempoet oppe, men tapte også denne gangen til de beste i klassen. Denne gangen ble tapet på 10,5 sekunder til bestemann i klassen, men kun 6 sekunder til Hvambsahl som ledet. Vi var klar over at vi kom til å tape tid her, og var fornøyd med å ikke miste flere sekunder til teten.

På 5 etappe, som vi vant første gjennomkjørig, var også blitt veldig oppkjørt. Vi fortsatte å tape litt til teten og var her 4,4 sekunder bak. Vi var nå litt bekymret for om avstanden skulle blir for stor til å ta igjen på de siste etappene. På den 6 etappen kjørte vi sekund likt med Hvambshal men ble denne gangen slått med 0,8 sekunder av Tom Kristian Lien som virkelig hadde fått opp farten.

Inn til andre service var nå ledelsen til Hvambsahl øket til 11,4 sekunder, mens Lien lå 1,8 sekunder bak. Så her nyttet det ikke å safe. Etter service skulle to nye etapper (som også skulle kjøres to ganger) gjennomføres, disse etappene ble benyttet i fjor, slik at vi kjente litt til disse. Etappe 7 (5,6 km) er en utrolig rask etappe (toppfart 188 km/h). Her var veien nå mye bedre en da etappen ble kjørt i fjor, slik at vi gledet oss til å strekke ut M3’en her. Vel i mål viste klokken nok en gang at vi var frakjørt, denne gangen med 2,9 sekunder av Hvambsahl. Som nå begynnte å sette grepet om seieren.

Etter en pepptalk og litt RedBull før løpets lengste etappe (SS8), bestemte vi oss for å prøve å ta tilbake noen sekunder før siste gjennomkjøring av disse etappene. Skulle vi ha noen mulighet på seier, måtte vi begynne å knappe inn sekunder. Denne etappen innehold også et publikumsområde med et spektakulært hopp inne i et grustak rett før mål på etappen. Vi klemte til med bestetid og tok hele 8,6 sekunder på ledende Hvambsahl, noe som nå gjorde at det fortsatt var håp om seier. Avstanden opp var nå redusert til 5,7 sekunder før siste service.

På service var vi litt usikre på om vi skulle legge på 4 nye hjul og satse allt, eller om vi skulle spare disse til neste rally. Vi ble til slutt enige i at vi sparer de nye hjulene, og satser på at de som satt på bilen ville holde en runde til (det var tross alt kun 13 km med fartsetapper igjen). Vi så at konkurentene la på nye hjul, men lot oss ikke affisere av dette.

Etter en lang transport (40 minutter) var det klart for etappe 9 (samme som SS7) den korte raske. Vi klemte til det vi turte og kom i mål med 3 sekunder bedre tid en første gjennomkjøring. Men dette skulle vise seg å ikke holde mot Hvambsahl, da han presse tiden ytligere ned og slo oss med 0,5 sekunder. Tidstifferansen var nå 6,2 sekunder før siste og avgjørende etappe gjennom grustaket. Vi bestemte oss for nok en gang å prøve å slå tilbake her, men vi viste at veien nå var mye mere oppkjørt.

Det ble fleipet litt konkurentene imellom om hvordan dette skulle gå før start på etappen. Når hjelmen vel var på og vi sto klare til start på etappen, ble det fort alvor. Vi kjørte det remmer og tøy kunne holde, og med nok et spektakulart hopp ut i grustaket (til glede for publikum) kom vi helskinnet til mål. Vi hadde kjørt etappen 1 sekund dårliger en første gang, slik at vi var enig om at om Hvambsahl klarte å kjøre raskere en dette, så var seieren fortjent.

Det ble et spennende minutt (vi starter med 1 minutts mellomrom) å vente på at Hvambsahl skulle komme i mål. Vel i mål viste kokka at vi hadde tatt Hvambsahl nok en gang, denne gangen med 9 sekunder. Dette igjen ville si at vi på den siste etappene hadde greid å slå tilbake og vant Nasjonal klasse med 2,8 sekunder tilgode på Hvambsahl som hadde ledet hele dagen. Dette var kjærkommne 30 NM poeng for vår del, da Wilsberg (som leder NM) denne gangen ble nr 4.

 

Stillingen i NM etter Rally Telemark:

1. Jan Kåre Wilsberg 113 poeng

2. Søren Snartemo 101 poeng

3. Jan Egil Halland 83 poeng

4. Mats Peder Hvambsahl 79 poeng

5. Tom Kristian Lien 76 poeng

Det vil si at det fortsatt er spenning i NM klasse 4 (Nasjonal) da det i teorien er 3 stk som kan gå seirende ut. Så her kommer det til å bli satset hardt for å sikre seg den gjeveste NM medaljen.

Automester Team Snartemo Rallysport hentet hjem seieren i 2012 i dette løpet, slik at vi ser frem til nok en spennedne avsluttning på sesongen. Denne gangen er vi avhengig av litt hjelp om det skal gå helt til topps, men mye kan skje i rally så det er fortsatt mulighet for ny suksess.

AutoMester Team Snartemo Rallysport ønsker nok en gang å takke sponsorer og samarbeidspartnere som har støttet oss gjennom årets NM sesong. Håper det har vært spennende å følge teamet gjennom sesongen så langt og at vi har gitt litt valuta for pengene.

 

Litt inboard fra Rally Telemark 2013:

Fra SS4, meget røffe forhold: http://youtu.be/zYjU1gXJ6PE

Fra SS5, spennende hopp over bru midt inne på etappen: http://youtu.be/UqNVlxaNmw4

Fra SS6, rask bred og morsom rallyvei: http://youtu.be/WdcwlC3R8Qo

Fra SS9, toppfart 186 km/h: http://youtu.be/RH3JkZqViIQ

Fra SS10, her ble seieren sikret: http://youtu.be/fsLZUrec04o