Storartet avslutning på første halvdel av 2013-sesongen for Haug

Herbjorn-Haug-RJ-5-150
Storartet avslutning på første halvdel av 2013-sesongen for Herbjørn Haug
Foto: Rune Johannesen

Rallycross

Herbjørn Haug og hans team tok i helgen som var turen til Höljes og årets store høydepunkt innen rallycross, The Magic Weekend, EM-runden i Höljes som er så mye mer enn ett billøp. EM-runden i Höljes er et rallycross-løp i festival-innpakning, som i år tiltrakk seg 29300 bil- og festglade tilskuere. Herbjørn Haug fra Grue kjørte fredag landskamp mellom Norge og Sverige sammen med 19 andre av landenes beste rallycrossjåfører. Rett før løpet skulle begynne kom det et voldsomt regnvær over Höljes og det ble svært vanskelige kjøreforhold. På grunn av det plutselige regnværet og et tett tidsskjema rakk ikke Haug og finjustere innstillingene på Mercedesen og slet med festet på det glatte føret. Han kom seg aldri helt opp i tetsjiktet men var med å samle viktige poeng for det Norske laget, som gikk seirende ut av landskampen.

Lørdag var det strålende solskinn og Haug skulle kjøre om en individuell finale. Finalekvalifiseringen skjedde ved 2 x 2 runder med tidskvalifisering, hvor den beste av rundetidene var tellende for finaleplassering. I den første tidskvalifiseringen hadde Haug fin flyt og satte en god andretid. Til andre tidskvalifisering satte han på helt nye dekk og slet med å få samme flyten. Han endte da på en 8. plass med tiden fra første tidskvalifisering som tellende tid, og han var dermed kvalifisert til fjerdespor i b-finalen. -Jeg slet med kjølingen på bilen i de innledende omgangene og jeg var veldig i tvil om jeg skulle stille til start i finalen. Etter å ha gjort noen grep for å få bedre kjøling bestemte jeg meg imidlertid for å stille til start og gjøre et forsøk, kommenterer Haug.

Og det er nok et valg han ikke har angret på siden. Haug fikk en god start i b-finalen og ble liggende som nummer to bak svensken Urban Bergstrøm. Her kjørte han kontrollert på full gass gjennom hele finalen og jubelen sto i taket hos teamet når Haug passerte målstreken som nummer to og rykket opp til a-finalen. For Haug var imidlertid ikke dramatikken over ved målpassering. A-finalen skulle kjøres direkte etter b-finalen, og i det Haug skulle kjøre frem til start merket han at fjærbenet var løst. Etter intensiv jobbing fra teamet, og konkurrent Terje Morstad, ble fjærbenet festet med to av fire skruer og Haug kunne rulle ned til startstreken 1 sekund før tiden var ute.

Også i a-finalen var Haug godt med i starten. Fra det bakerste startsporet kom han seg imidlertid ikke helt frem i teten. Inn mot første sving så han at det ble trangt. Han slakket av litt på farten, flere av konkurrentene kjørte inn i hverandre og Haug kunne legge seg inn som nummer to ut fra andre sving, igjen bak Urban Bergstrøm. Bergstrøm valgte etter en runde å gå inn i alternativsporet slik at Haug gikk opp i ledelse. Når Haug gikk inn i alternativsporet etter tre runder kom han ut igjen på en andreplass bak Stian Haugan. Det så lenge ut som dette skulle bli resultatet i mål, men på siste runden fikk Haugan problemer og måtte bryte finalen. Haug kunne da kjøre inn til seier i årets support race i Höljes.

Som vanlig byr Haug da på seg selv foran de over 20 000 tilskuerne med jubel og dans på taket av bilen. Det var en svært glad, rørt og ydmyk Haug som etter løpet takket teamet over speakeranlegget. -Dette er det råeste jeg har opplevd, det finnes ikke noe tøffere enn å vinne foran havet av publikum i Höljes, avslutter en strålende fornøyd Herbjørn Haug.