Marcus Påverud i Europas tøffeste racingmesterskap

2018-51Baneracing

17-årige Marcus Påverud fra Lier står foran sin største utfordring som bilsportsutøver når han første helg i april skal debutere i Europas tøffeste racingmesterskap, GT4 European Series. Marcus skal kjøre en Mercedes-AMG GT4 med 550 hk for det tyske teamet Leipert Motorsport sammen med den spanske føreren Ivan Pareras. Også spanjolen er bare 17 år, og dermed blir dette det yngste førerteamet i et mesterskap der hele 47 biler (94 førere) er påmeldt.

-Det er som en drøm, men samtidig en kjempemessig utfordring. GT4 blir den største klassen i europeisk bilsport i 2018, og vi skal kjempe mot mange svært gode team og førere. Vi har selvsagt ambisjoner om å være med langt oppe i mesterskapet, men vi skal også bruke denne sesongen til å lære og utvikle oss som førere, sier Marcus Påverud.

Etter en test på Formel 1-banen i Barcelona i februar fikk Marcus tilbudet fra det tyske teamet Leipert Motorsport om å kjøre deres nye Mercedes AMG GT4. Leipert hadde seks førere til vurdering i Barcelona, og valget falt på de to yngste, Marcus og spanske Ivan Pareras.

-Mercedes-AMG ønsket at vi skulle drifte to biler i GT4 European Series, men vi har valgt å konsentrere oss om kun en bil. Vi vet det er et modig valg å plukke ut to 17-åringer til å kjøre bilen, men vi er overbevist om at det er førere som Marcus og Ivan som har potensialet til å bli virkelig gode, nettopp fordi de er så unge og kan utvikle seg sammen med teamet og hverandre, sier teamsjef Marcel Leipert i Leipert Motorsport.

Ikke mindre enn 47 biler fra 27 forskjellige team er påmeldt til GT4 European Series i 2018. Mesterskapet, som i alt omfatter seks løpshelger på kjente europeiske baner, starter på Zolderbanen i Belgia 6-8.april. Formatet på konkurransene er at det hver av de seks helgene kjøres to løp på 60 minutter, der de to førerne deler på bilen og foretar førerbytte halvveis.

-Det er perfekt at vi starter på Zolder, som jeg egentlig ikke kjente fra tidligere, men der vi gjennomførte en full testdag i mars. Det var dessuten en dag der vi opplevde alle mulige typer kjøreforhold, fra striregn til tørr bane. Jeg har også hatt en full testdag på Hockenheim-banen, og har allerede før sesongstart hatt mye tid bak rattet. Det er stadig mye nytt å lære, men jeg føler at det har vært progresjon hele veien, sier Marcus Påverud.

Marcus og Ivan i Leipert-teamets Mercedes noterte femte beste tid av 43 biler på våt bane under testen på Zolder, og var nr. 9 når det tørket opp og ble kjørt på slicks-dekk.

-Mercedesen er en herlig bil, men enormt forskjellig fra de bilene jeg har kjørt de siste tre årene. For det første har den bakhjulsdrift, og i tillegg drøyt 200 hestekrefter mer enn Hondaen jeg kjørte i fjor. Jeg har også måttet jobbe med bremseteknikk fordi Mercedesen har ABS-bremser. Bilen er stor og ganske tung, men likevel mye raskere enn det jeg var vant til fra før. Alt er egentlig nytt, det gjelder også formatet på løpene vi skal kjøre, men jeg gleder meg enormt til denne utfordringen, sier Marcus.

Marcus kjente ikke sin teamkamerat, Ivan Pareras, før testen på Zolder, men har allerede rukket å bli godt kjent og god kompis med spanjolen, og de holder nå jevnlig kontakt med hverandre på sosiale medier. Som Marcus har Ivan Pareras en bakgrunn fra gokart, der han debuterte som 10-åring. I fjor ble Pareras nr. 2 i det spanske GT-mesterskapet og han var også med på teamet som kjørte inn til totalseier i 24-timers løpet på Barcelona-banen i fjor høst.

-Vi har en veldig spennende og lærevillig førerduo, sier Marc Poss, som er ingeniøren i Leipert Motorsport. -Utgangpunktet er at vi har førere som er så unge at de ikke har lagt seg til «uvaner», som er åpne for å lære og som kan utvikle seg sammen med teamet. Jeg fikk et veldig godt førsteinntrykk etter testen på Zolder, der hovedsaken egentlig var at førerne skulle gjøre seg kjent med bilen og teamet. Både Marcus og Ivan leverte meget bra på banen og gjorde dessuten ikke en eneste feil underveis. Dette lover veldig bra, sier Poss.

Marcus Påverud fikk en delvis spolert sesong i 2017, med to brutte løp i det internasjonale touringcar-mesterskapet 24h-Series. Men han deltok også i fem NM-runder i GT3-klassen på Rudskogen med sin Honda Civic TCR, og vant fire av disse løpene. Han kjørte imidlertid for få løp i NM til å kunne være med i kampen om medaljene.

-2017 ble et frustrerende år, men innsatsen i NM-løpene viste at jeg hadde tempo til å henge med de beste i nasjonal GT-racing. Nå føler jeg at jeg har fått sjansen i et topp internasjonalt mesterskap med en konkurransedyktig bil og et profesjonelt team. Jeg vet det blir tøft, men skal satse alt for å lykkes sier Marcus Påverud.

Terminliste GT4 European Series 2018

6-8.april Zolder, Belgia

5-6.mai Brands Hatch, England

22-24.juni Misano, Italia

20-22.juli Spa Francorchamps, Belgia

31.aug.-2.sept. Hungaroring, Ungarn

14-16.september Nürburgring, Tyskland