Rally-NM: KNA Rally Finnskog på lørdag

2018-24Rally

Skal Anders Grøndal beholde sin NM-ledelse? Hva kan hjemmefavoritten Ole Christian Veiby prestere i sitt første NM-løp for året, og skal Mads Østberg ta sin sjuende totalseier i KNA Rally Finnskog?

Det er 34. gang KNA Kongsvinger arrangerer KNA Rally Finnskog. I år er løpet den andre av totalt seks NM-runder. Løpet er kjent for sine krevende fartsetapper på gode vinterveier. På lørdag skal det kjøres åtte etapper, rettere sagt fire etapper som alle kjøres to ganger. Ingen har vunnet flere ganger enn Mads Østberg. På lørdag er han igjen på plass med sin Ford Fiesta WRC.

Det skal kjøres om viktige NM-poeng og for mange er også lørdagens løp en gjennomkjøring foran VM-løpet Rally Sweden som også kjøres på norsk jord, nettopp på Finnskogen 16. februar. Blant deltagerne på lørdag er VM-føreren Mads Østberg og hans kartleser Torstein Eriksen. Østberg har vunnet løpet seks ganger tidligere, og stiller i sin Ford Fiesta WRC. Denne bilen inngår ikke i noen NM-klasse.

VM-fører Ole Christian Veiby kommer rett fra Rally Monte Carlo og kjører sin første NM-runde for året. Kongsvinger-føreren skal også kjøre Rally Sweden. Nå skal han i første rekke konkurrere mot NM-leder Anders Grøndal og Marius Aasen.

Det vil være rundt 85 biler til start, og de ruller av startrampa på Kongsvinger travbane lørdag morgen. Løpets base og serviceplass er også på travbanen.

Som i fjor skal det kåres fire norgesmestre i rally. Det er seks NM-runder i årets sesong. Tre på vinterføre og tre på barmark. NM-finalen er Rally Hedemarken i september.

I NM-klassen for de firehjulsdrevne internasjonale bilene, stiller Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport som en av favorittene med sin Ford Fiesta R5. Sammen med kartleser Roger Eilertsen leder han NM for de internasjonale 4WD-bilene etter seier i NM-åpningen Sigdalsrally. Ford-duoen vant også Romjulsrally og sist lørdag Rally Hadeland, så de er i flytsonen. Grøndal ble norgesmester senest i 2016, og han kjører også i år sin Ford Fiesta R5. Han har aldri vært totalvinner av Rally Finnskog.

I NM-kampen er det flere utfordrere på lørdag. I første rekke Ole Chr. Veiby og kartleser Stig Rune Skjærmoen i Skoda Fabia R5. De to kommer rett fra Rally Monte Carlo der de måtte bryte etter en avkjøring. Veiby var sølvvinner i NM i fjor, og vil helt sikkert være med i toppen på hjemmebane. En av etappene på lørdag kjøres rett utenfor husveggen til Ole Christian, og han stiller med en helt ny Skoda Fabia R5.

Marius Aasen fra Asker og Bærum Motorsport i Ford Fiesta R5, er en annen utfordrer i kampen om NM-poeng. Aasen har med seg Veronica Engan som kartleser. I Sigdalsrally holdt Aasen et høyt tempo fra start, men måtte dessverre bryte. Han er dermed revansjesugen på lørdag.

Oscar Solberg fra KNA Indre Ytre Østfold, ligger på andreplass i NM etter sterk kjøring i en Skoda Fabia R5 i Sigdalsrally. Men det er uvisst om han kommer til start på lørdag.

På en tredjeplass i NM ligger Oddbjørn Røed fra NMK Sandefjord. Sammen med kartleser Haakon Sande stiller han også på Finnskogen med sin Ford Fiesta R5.

De norske NM-førerne utfordres også denne gangen av russiske Nikolay Gryazin, som vant Sigdalsrally med sin Skoda Fabia R5. Han bruker de norske vinterløpene til å forberede seg til Rally Sweden.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler er det Lars Martin Stensbøl fra arrangørklubben KNA Kongsvinger som topper i NM med sin Renault Twingo R2. Sammen med kartleser Mads Ola Stensbøl stiller han også til helgen.

Christoffer Pedersen fra Asker og Bærum Motorsport ligger på en andreplass med sin Ford Fiesta. Han har Anniken Storsveen i kartleserstolen.

Fjorårets mester, Morten Storsveen, med kona Merete i kartleserstolen, måtte bryte Sigdalsrally, og vil dermed være revansjelysten i sin Renault Twingo R2. Så langt i år har altså datteren Anniken hatt mer suksess enn mamma og pappa.

De to siste års sølvvinner, Håkon Sveen Frøslid, måtte også bryte i NM-åpningen. Han stiller igjen i Peugeot 208 R2 med Marius Fuglerud som kartleser.

Steve Røkland fra KNA Kongsvinger stiller i en Ford Fiesta ST sammen med kartleser Dag Nordstrand, og vil helt klart kunne blande seg inn i NM-kampen i denne klassen.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler var Anders Kjær fra NMK Larvik overlegent best i Sigdalsrally i sin VW Golf. Han stiller for å forsvare posisjonen sammen med kartleser Gøril Underbakke.

Nærmet i NM-kampen ligger Jan Egil Halland fra NMK Noe & Uvdal med sin BMW M3. På en tredjeplass følger Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal i VW Golf.

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift var det fjorårets sølvvinner, Kenneth Johnsrød fra Asker og Bærum Motorsport, som kom best ut av NM-åpningen. Sammen med kartleser Eirik Borge kjører han en Mitsubishi Lancer.

Tony Caspersen fra NMK Aurskog-Høland ligger på andreplass med sin Subaru Impreza. På en tredjeplass følger Brandval-duoen Mats og Lena Lysen i en Mitsubishi Lancer.

Rallyradio under hele løpet kan høres på på nett, www.skruvatrallyradio.no

Bildet: Lars Martin Stensbøl