Første pole position i karrieren for Tobias Munthe-Kaas

August-2017-7Båtracing

Tobias Munthe-Kaas (33) fra Nesodden har denne helgen konkurrert mot verdenseliten i Formel 2, båtsportens nest største serie i grenen Rundbane. 25 team fra 16 nasjoner har vært samlet i Tønsberg for den tredje VM-runden denne sesongen. Med karrierens beste oppkjøring til finalen var det en spent stemning før start.

Hilste på Erna

Statsminister Erna Solberg åpnet treningen lørdag og hilste i den forbindelse på de norske utøverne. Tobias fikk noen ord med statsministeren som håpte på norsk seier. – Det er selvfølgelig veldig morsomt når båtsporten får oppmerksomhet, og selvsagt er det stas å få presentert seg for Erna. Arrangørene i Tønsberg gjør en fantastisk jobb, og det er et av de beste løpene i kalenderen, sier Tobias.

Raskeste utøver

Tobias hadde beste rundetid under trening lørdag og søndag, og viste at han hadde farten til å nå toppen. Han gikk videre fra kvalifisering én til to, som garanterte han plass i søndagens finale. På grunn av regnvær, lyn og torden ble kjøringen utsatt så lenge at den tredje kvalifiseringen, og kampen om de seks beste startsporene ble utsatt til søndag.

Med en rundetid på 00.40.05 slo han fjorårets verdensmester Pierre Lundin, samt sammenlagt-leder Rashed Al-Qemzi, og kunne for første gang i karrieren nyte følelsen av å ha beste startspor i et Grand Prix-løp. Marit Strømøy, mentor og teamleder var tydelig rørt og fornøyd med prestasjonen.

Første gang i ”pole position”

Som eneste nordmann i finalefeltet på 16 utøvere hadde Tobias, i beste startspor, støtte av mange tusen mennesker langs Tønsberg brygge.

Med tjuvstart av svenske Erik Edin, og en litt rotete start kom Tobias litt bakpå opp til første bøye. Han la seg inn i feltet på en syvende plass, men jobbet for å komme innpå teten. Rupp Temper fra Østerrike gikk rundt, og under gult flagg fikk Tobias igjen plassert seg helt inntil konkurrenten foran, og kjørte seg opp i feltet til en femte plass. Nordmannen ga alt i jakten på pallen, og etter 18 runder traff han en bølge feil under runding i indre havn og rullet rundt.

– Løpet var dessverre over for min del, men teamet er godt fornøyd med å ha vært raskest gjennom hele helgen og vist konkurrentene at vi har mulighet til å kjempe om pallplassene. Nå skal fokuset rettes fremover til neste race, og neste målsetting, pallplass! sier Tobias, som gikk uskadet fra hendelsen. Båt og motor er også uten skader og er klargjort for neste løp.

EM i Litauen

Det er kun to uker til Europamesterskapet i Formel 2, som skal avgjøres i Kupiskis, Litauen 19.-20. August. – Vi jobber med de siste detaljene for EM, og det ser ut til å bli et godt team som reiser nedover. Det avhenger litt av om vi får stablet på plass nok penger, men med helgens resultater i bakhodet er det klart vi håper å få det til, og at det kan bli medalje, smiler Tobias.

Munthe-Kaas står foreløpig uten poeng i VM-serien, men har fortsatt store muligheter til å klatre sammenlagt. Kun to av tre arrangementer har vært tellende, og det skal deles ut like mange poeng. Det er to løp igjen for sesongen, Campione d´Italia 8-10. September og Ribadouro, Portugal 6.-8. Oktober.

Foto: TMK-Racing/Chris Davies