Bilsportskåringer 2016

Bilsport

Desember-2016-1Mikkelsen og Jæger kåret til Årets Bilsportutøvere 2016

Norges Bilsportforbund har kåret rallyfører Andreas Mikkelsen (th) og kartleser Anders Jæger til «Årets Bilsportutøvere» i Norge i 2016. De tok VM-bronse i rally, og det skjedde i Anders Jægers debutsesong i VM-sirkuset.

Før årets sesong måtte Andreas Mikkelsen (27) på kort varsel skaffe ny kartleser. Valget falt på ungdomskameraten Anders Jæger (27) som var tiltenkt rollen en gang i fremtiden. Men han måtte altså steppe inn tidligere enn planlagt. Det gjorde han på bemerkelsesverdig vis. Allerede i sin første VM-runde, Rally Monte Carlo, endte KNA Kongsvinger-duoen på seierspallen. Senere i sesongen vant den norske Volkswagen-duoen både Rally Polen og Rally Australia. De sikret seg også bronsemedaljer i mesterskapet til slutt.

For Andreas Mikkelsen var årets medalje hans tredje VM-bronse på rad.

Andreas Mikkelsen ble kåret til Årets Bilsportutøver også i 2012 sammen med daværende kartleser Ola Fløene. De vant da den internasjonale rallyserien IRC i en Skoda Fabia S2000.

Fra 2013 har Mikkelsen vært fast fabrikksfører for det suksessrike Volkswagen-teamet, og det har altså resultert i tre bronsemedaljer i VM.

Mikkelsen ble historisk da han vant årets sesongavslutning, Rally Australia. Det siste løpet med dagens generasjon WRC-biler. Neste år er det nytt reglement og nye biler, og Mikkelsen og Jæger må også finne seg et nytt team. Volkswagen har som kjent lagt ned sin satsing i rally-VM etter fire suksessrike år.

Norges Bilsportforbund innførte kåringen av ”Årets Bilsportutøver” (bilsportens Kongepokal) i 1988, og følgende 29 kåringer er foretatt:

Bjørn Skogstad (1988)

Harald Huysman (1989)

Liv Berstad (1990)

Martin Schanche (1991 og 1995)

Roar Vannebo (1992)

Ludvig Hunsbedt (1993 og 1997)

Tommy Rustad (1994 og 2000)

Eivind Opland (1996 og 1998)

Henning Solberg (1999)

Petter Solberg (1999, 2001, 2002, 2003 og 2014)

Harald Sachweh (2004)

Anders Krohn (2005 og 2008)

Frode Holte (2006)

Mads Østberg (2007)

Mats Lysen (2009)

Sverre Isachsen (2010 og 2011)

Andreas Bakkerud (2011)

Lars Øivind Enerberg (2011)

Andreas Mikkelsen og Ola Fløene (2012)

Emil Antonsen (2013)

Fredric Aasbø (2015)

Andreas Mikkelsen og Anders Jæger (2016)

 

Desember-2016-2Mads Siljehaug ble vinner av ”Bilsporttalentet 2016”

Racing-føreren Mads Emil Siljehaug (20) fra Lillehammer og KNA Lillehammer Motorsport stakk av med seieren i den prestisjefylte konkurransen «Bilsporttalentet 2016». Under Norges Bilsportforbunds premieutdeling fredag kveld kunne han motta den gjeve premien til en verdi av hele 300.000 kroner.

Bilsporttalentet er den mest omfattende og prestisjefylte talentkonkurransen i norsk motorsport. Blant alle bilsportsutøvere mellom 16 og 21 år blir fem finalister plukket ut. Finalistene ble testet over to dager på Vålerbanen i september.

Under konkurransen på Vålerbanen kjørte deltagerne både Shortcar, Speedcar, gokart og Toyota standardbil. De konkurrerte i en tøff fysisk test der både spensthopp på tribune, løping og sykling inngikk. De ble også vurdert for måten de presenterte seg selv på for juryen og hvordan de klarer seg i en situasjon med TV-intervju. I tiden fra finalen og frem til i dag har de fem levd i stor spenning.

Juryen hadde som alltid en vanskelig oppgave, for alle de fem finaledeltagerne leverte en sterk konkurranse. Men den juryen mente kom best ut av alle i de krevende testene, og viste størst fremgang i under årets konkurranse var Mads Emil Siljehaug.

Mads Emil Siljehaug kommer fra Lillehammer og KNA Lillehammer Motorsport. Han startet sin motorsportkarriere med motocross i svært ung alder før han begynte med karting som 11-åring i 2007. I 2012 og 2013 ble han norgesmester i Formel Basic. I år har han kjørt internasjonalt i European series GT4 i en KTM X-Bow GT4. Det endte med en flott andreplass sammenlagt for 20-åringen.

Norges Bilsportforbund har flere samarbeidspartnere som støtter opp om konkurransen. Disse er Bladet BIL/bilnorge.no, NAF Trafikksenter Vålerbanen, motororganisasjonene KNA, NAF, NMK og Team Super Nasjonal, Proffklær, Voldsund Motor, Cba fagformidling AS, Ruterknekt og TV Media Produksjon AS.

Finaledeltagere 2016:

Marius Bermingrud 17 år KNA Eiker Rallycross

Theodor Olsen 17 år NAF Msp Vålerbanen Racing

Marcus Påverud 16 år NAF Msp Asker & Bærum Racing

Mads Emil Siljehaug 20 år KNA Lillehammer Msp Racing

Oscar Solberg 19 år KNA Indre Ytre Østfold Rally

Tidligere vinnere:

2007: Pål Varhaug, NAF Motorsport Gjesdal

2008: Thomas Eidjord, KNA Varna

2009: Marius Aasen, NAF Motorsport Asker & Bærum

2010: Andreas Bakkerud, NMK Bergen

2011: Øystein Helgheim, KNA Nordvest

2012: Dennis Olsen, KNA Varna

2013: Henrik Furuseth, NMK Gardermoen

2014: Thomas Bryntesson, NMK Trøgstad

2015: Henrik M. Krogstad, KNA Nordvest

 

Desember-2016-3Helene Rustberggard er kåret til ”Årets Drivaksel” i norsk bilsport

Helene H. Rustberggard fra NMK Gol er tildelt prisen ”Årets Drivaksel” av Norges Bilsportforbund. Prisen fikk hun under Bilsportforbundets premieutdeling på fredag.

Prisen ”Årets Drivaksel” symboliserer viktigheten av den frivillige drivkraften i bilsporten. Den deles hvert år ut til en eller flere personer som i kraft av frivillighet har gjort en ekstraordinær stor innsats for sporten. Bilsporten er helt avhengig av de mange tusen frivillige som stiller opp ved arrangement eller ved drift av klubber.

Helene H. Rustberggard har gjennom en årrekke ikke bare vært drivaksel, men også både motor, gass og brems i sin klubb, NMK Gol. Under hennes periode som leder av klubben har NMK Gol arrangert landsfinale i bilcross for senior, damer og junior. I tillegg er bilcrossarrangementet Goldagsløpet blitt et begrep i miljøet, og i år var det 300 førere med i dette populære løpet.

NMK Gol er først og fremst kjent for sin store aktivitet i bilcross, men klubben har også i mange år vært medarrangør av Mountain Rally med base på Gol. På klubbens flotte baneanlegg, Fuglehaugen Motorsenter, kjøres det også rallycross, karting, ATV og motocross. På Fuglehagen har klubben også et flott klubbhus.

I tillegg til å lede de 300 medlemmene i NMK Gol og alle klubbens aktiviteter, er Helen H. Rustberggard også medlem av NMKs hastighetskomite.

”Årets Drivaksel” 2005-2016

2005: Grete og Bengt Ruud, NMK Gardermoen

2006: Trond Madsen, NMK Bergen

2007: Jorunn og Tore Ingebretsen, KNA Varna

2008: Dag Rune Halkjelsvik, NAF Motorsport Ålesund

2009: Mona og Stein Hellem, NDRG

2010: Oddvar Moland, KNA Drammen

2011: Inge Tangen, NMK Modum & Sigdal

2012: Unni og Kjell Olav Aamodt, KNA Rudskogen

2013: Nina Rian, NMK Ytre Namdal

2014: Evy Anita Hårtveit og Tom Kåre Flottorp, NMK Konsmo

2015: Kari og Ove Stuveseth, NMK Gardermoen

2016: Helene H. Rustberggaard, NMK Gol

 

Desember-2016-4Greta Molanders Fond til Oscar Solberg

Oscar Solberg (19) fra Spydeberg og KNA Indre Ytre Østfold er tildelt Greta Molanders Fond. Fondet, som er på 50.000 kroner, tildeles hvert år en ung fremgangsrik rallyfører, og det er Norges Bilsportforbund som står for tildelingen.

Fondet har fått navn etter den fargerike personligheten og rallyføreren Greta Molander. Oscar Solberg, som i år tok sølv i klassen for firehjulsdrevne biler i rally-NM er den 31. rallyføreren i rekken som har fått midler fra fondet.

Oscar er sønn av ikke ukjente Henning Solberg og nevø av den tredoble verdensmesteren Petter Solberg, er ikke mer enn 19 år. Han har på kort tid etablerte seg i norgeseliten i rally, og i år har han også hatt et internasjonalt program. Han fører Solberg-familiens rallytradisjoner videre. Pappa Henning fikk Greta Molanders fond i 1996, mens onkel Petter fikk det året etter.

Oscar Solberg startet sin bilsportskarriere i crosskart, der han kjørte inn til flere sterke resultater. Han har også hatt innhopp i internasjonal rallycross, men det var nok lenge klart at det var rallyfører han ville bli. Derfor var han tidlig ute med å delta i ungdomsklassen (16-18 år) i rally med en Ford Fiesta.

I år har Oscar Solberg virkelig imponert med en firehjulsdreven Subaru Impreza. Han kjørte inn til NM-sølv sammen med kartleser Øyvind Beckstrøm, bak Norgesmesteren Anders Grøndal. I tillegg har Oscar kjørt internasjonalt i DMACK Fiesta Trophy, en supportklasse til WRC-klassen i VM. Der endte Oscar på en 8. plass.

Som nevnt er Oscar Solberg den 31. rallyføreren som blir tildelt midler fra Greta Molanders Fond.

De øvrige er:

Ole V. Såtvedt

Torfinn Heller

Birger Gundersen

Odd Liengen

Runar Pedersen

Trond Lyseng

Tommy Jahnsrud

Geir Nymoen

Trond Sveinsvoll

Knut Høistad

Henning Solberg

Petter Solberg

Bruno Arntsen

Rune André Dalsjø

Martin Stenshorne

Per Steinar Dybdal

Tord Linnerud

Markus Foss

Thomas Schie

Christian August Selmer

Sveinung Bieltvedt

Eyvind Brynildsen

Trond G. Svenkerud

Andreas Mikkelsen

Petter Kristiansen

Steve Røkland

Frank Tore Larsen

Anders Kjær

Sindre Furuseth

Ole Chr. Veiby