Pallplassen glapp for Tobias Munthe-Kaas

13-september-1Båtracing

Etter en sterk syvende plass i forrige VM-runde imponerte Tobias Munthe-Kaas ytterligere da han tok fjerde plass i helgens VM-runde i Macon, Frankrike.

– I utgangspunktet var jeg noe skeptisk til banen på grunn av at det kun var en to-punkts bane, men med de nye endringene i oppsettet og nye propellere gikk dette styggfort, smiler Nesoddingen.

Beste nordmann i VM

Allerede under den første treningen fikk Nesoddingen bevist hva han er god for. Raskeste rundetid ga et godt utgangspunkt foran de påfølgende kvalifiseringsrundene. Etter å ha satt beste tid i både Q1 og Q2, ramlet han ned til andre beste tid i Q3. Det er likevel hans beste F2-kvalifisering noensinne, og ikke minst beste norske kvalifisering i senere tid.

– Vi var litt uheldige under den siste kvalifiseringen og fikk noen uforutsette bølger i den ene svingen. Hadde ikke det skjedd hadde vi hatt det beste sporet. Likevel var vi kun 0,23 sekunder bak den raskeste båten i Q3, sier Tobias som tok fjerde plass i finaleløpet.

Med en gjenstående VM-runde ligger Tobias som beste nordmann i VM-sammendraget. Nå håper han at han kan sikre ytterligere VM-poeng under neste VM-runde i Portugal i oktober.

– Jeg er lysten på å kjøre. Egentlig skulle vi ha kjørt hjem med båten i dag, men alle i teamet vil se om vi kan klare å klatre enda høyere opp på resultatlistene, sier Tobias og fortsetter:

– Vi har satt fra oss båten i Italia i håp om at vi skal få det til pengemessig så vi kan kjøre den siste VM-runden i Portugal eller reise til det Europeiske mesterskapet i England om knappe to uker. Uavhengig av om det blir Portugal eller EM, er vi avhengige av litt drahjelp for å få det til å gå rundt.

Dårlig start på sesongen

Nesoddingen har hatt en uheldig start på sesongen. Under den første VM-runden i Finland var det over og ut, allerede under trening, noe som gjorde av det verken ble penger eller tid til å reise til den påfølgende VM-runden i Sveits. Båten ble reparert, noe som førte med seg store kostnader som ikke var budsjettberegnet, før de to norske race sto for tur.

– I år har vi hatt to VM-runder på «hjemmebane» – en i Tvedestrand og en i Tønsberg. I Tvedestrand hadde vi en oljelekkasje som gjorde at vi ble nødt til å pensjonere oss fra finaleracet, forteller Tobias.

I Tønsberg løsnet det for Tobias og han kunne glede seg over å kvalifisere som sjette raskeste båt.

– Like før starten skulle gå kom det et veldig regnvær så da starten gikk fikk vi store problemer med dugg i cockpitene, noe som første til en dårlig start. Å kjøre med nedsatt sikt er ingen lett oppgave, men dessverre var det ikke noe vi kunne gjøre noe med. Etter 45 runder med hjertet i halsen passerte vi mållinjen på ellevte plass, forteller Tobias og fortsetter:

– Alt i alt var Tønsberg på mange måter en helg med positive opplevelser. Vi fikk bevist at vi er på et nivå som kan hamle opp med de beste teamene, som har både store ressurser og enorme budsjetter, men også at båten er en vinner-båt.

Kjører for F1-stjerne

Tobias har kjørt båtrace siden 2001 og har flere NM-titler fra mindre klasser på samvittigheten, deriblant i rundbane-klassen T400 og offshore-klassen 3B i 2010. I 2013 tok han steget opp i F2 og ble raskt plukket opp av Norges F1-stjerne, Marit Strømøy, som han har kjent siden båt-debuten i 2001.

– Som barn var jeg ofte på hytta i Sandefjord. Der pleide Marit å teste båter om somrene og interessen for båt utviklet seg raskt. Ved litt tilfeldige omstendigheter kom vi i kontakt og hun ordnet så jeg fikk prøve en racerbåt, sier Tobias.

Året etter, i 2001, begynte han sin karriere med en lånt båt fra Norges Båtsportforbund.

Foto: Kristian J. Vabø

Legg igjen en kommentar