Brødrene Roy og Christian Sandvik tok bronse medalje i EM sammenlagt

10-august-1Båtracing

Brødrene Roy og Christian Sandvik fra Kristiansand kjørte i forrige uke Europamesterskap i båtklassen Thundercat i Øregrund i Sverige.

Det kjøres 3 disipliner som er circuit , det vil si flere runder på en oppmerket bane med krappe svinger og alternativspor og det startes fra stillestående ved bryggekanten (helt likt som rallycross) i denne øvelsen ble det sølv.

Øvelsen dag 2 er surf , som er ganske lik på circuit , men banen er noe kortere og uten alternativspor samt at starten blir sluppet fra startbåt i ca 30 knop. Her kjøres det ideelt sett inne på stranden i surfebølger noe det ikke var i Øregrund , det vi derimot fikk var frisk bris med lten kuling i kastene og ca 1 meters bølger. Under slike forhold ble vi et par nummer for små til å hamle opp med de aller beste og bestemte oss før finalen om å kjøre for å sanke poeng i sammendraget. Dette resulterte i en helt ok 4. plass.

Siste dagen i mesterskapet skal alt avgjøres med noe som kalles ultra long haul, på godt norsk (forferdelig langt løp.) lengden på dette er 128 nautiske mil inkludert 18 med transport i rolig tempo.

Til denne øvelsen er toppfart på båten viktig , og vi vet at vi mangler 3-4 knop på de beste , heldigvis ringer telefonen på torsdag kveld Andre Liltvedt fra Arendal har fulgt med hjemmefra og ser at vi ligger bra ann sammenlagt etter mye bruk av facebook finner han 1 som skal til Sverige på Fredag.

Et hemmelig våpen blir lagt i en bil i Tvedestrand og Mathias Halvorsen klarer og lure seg forbi de svenske tollerne som vil gjøre alt for at båtsporten ikke skal minne for mye om Langrenn.

Med vår sports svar på Northug og Sundby hjemme i Norge er det opp til oss å prøve å få dette til . Propellen som Andre har sendt oss blir montert på båten klokken 12 natt til lørdag og vi prøver et par drag på fjorden , ser at loggen passerer 55 knop og fortsetter og stige , land ser vi ikke i mørke så vi bestemmer oss for at dette var bra, å kryper til køys.

Lørdag morgen våkner vi opp til ordentlig sommervær, fyller bensin å kjører ut til start , starten går å alle reiser ifra oss.

Christian kjefter som bare det og lurer på om jeg ikke skal gi på snart, jeg har flat hammer skriker jeg tilbake, da skjønner vi at vi har dummet oss helt ut ,fylt 20 liter for mye bensin, 20 kilo ekstra i båten får den til å virke som ei sjekte med 8-10 hester marna der vi tøffer av gåre i 47 knop.

Etter en halvtime begynner det å hjelpe båten blir lettere og lettere og vi haler stadig innpå, henter en etter en båt , men samtidig som bensinen forsvinner gjør strømmen på navigasjonen vår det samme.

Kjører inn siste del av første etappe med å se etter sprut fra båtene foran , dette går kjempebra å vi er nummer 2 ved passering , førsteplassen er for langt fremme til å følge , men tredjeplassen starter bare 6 sekunder bak oss, vi gir full gass de første 300 meterne så slakker vi av for å vente på noen som kan veien. Legger oss i rygg på andre plassen , og der ligger vi i 44 av 45 nautiske mil.

Passerer den lokale helten rett foran publikum til stormende jubel fra de 4 Norske tilskuerne som var min kone og 2 barn samt samboeren til Christian, var ikke like stor jubel blant de tusenvis av svenskene som fikk oppløpet i Kollenstafetten i sommerversjon.

Det ble jo ikke gull på oss da , men tatt i betraktning at vi er rimelig ferske smaker dette helt greit.

Opptelling etter mesterskapet viser da:

Sølv i rundbane

Granbar i surf

Sølv i offshore

og bronse i EM totalt.

-Roslagsloppet som kjøres hvert år i Sverige er en stor begivenhet som trekker nesten like mange utøvere som fotballen på sørlandet trekker tilskuere, antall tilskuere langs løypa vil jeg ikke ut med , for da tror folk jeg er gal J (kan googles) for de som har interessen.

Legg igjen en kommentar