Bilsporttalentet 2015: Krevende konkurranse for ivrige talenter

GruppebildeBT-1-2015
F.V.: Marius Vardeberg, Henrik Krogstad, Aleksander Bjørnstad, Fredrik Ågedal og Thomas Hårberg

Bilsport

Fem håpefulle finalister ga absolutt alt i de krevende øvelsene under den mest prestisjefylte talentkonkurransen i norsk motorsport, Bilsporttalentet 2015.

Det var da heller ingen grunn til å spare seg for Fredrik Ågedal (19), Aleksander Bjørnstad (16), Thomas Hårberg (21), Henrik Krogstad (17) og Marius Vardeberg (18) når førstepremien har en verdi på rundt 300.000 kroner.

Som alltid var det en del nerver ute og gikk da de fem finalistene møttes under lite hyggelige værforhold på Vålerbanen i Hedmark. Riktignok var det for det meste opphold på onsdag, men på torsdag var det øsende regn nesten hele dagen.

De fem unge bilsportutøverne var plukket ut blant alle landets mange bilsportsutøvere mellom 16 og 21 år, for å konkurrere i kjøring med løpsbiler som var både kjente og ukjente. De hadde en knallhard fysisk konkurranse, og de var gjennom intervjuer med juryen.

I en drøy måned har de forberedt seg til den prestisjefylte konkurransen, og det var ingen av dem som sparte på kreftene. Verken bak rattet på løpsbiler eller i den fysiske testen bestående av terrengløp, sykling og andre innlagte øvelser. For når det skal kåres en vinner stiller alle på lik linje. Tidligere meritter har ikke noe å si når det kjempes mot hverandre på Vålerbanen.

-Utrolig morsomt og jeg er svært glad for at jeg har fått være med på denne konkurransen. Jeg synes det har gått greit. Jeg har ikke kjørt gokart tidligere og har nok heller ikke den fysiske formen jeg burde hatt. Det meste av fritiden går med til å skru bil, sier Thomas Hårberg fra Verdal som er norgesmester i rallycross i klassen supernasjonal inntil 1600 ccm va året.

-Jeg synes den fysiske testen var hard selv om jeg faktisk trener ganske mye fysisk. Jeg hadde nok min største fordel da vi kjørte bil. Gokart har jeg ikke kjørt, sa Marius Vardeberg fra Kongsvinger som har tatt en rekke NM-titler i crosskart og som nå står på trappene til en rallycross-karriere.

-Min ambisjon er selvfølgelig å vinne, men det er hard konkurranse. Uansett har det vært utrolig morsomt å få være med, sier Fredrik Ågedal fra Konsmo. Rallycross-føreren var det sørligste innslaget i konkurransen.

-Jeg er ikke en gang gammel nok til å øvelseskjøre, så jeg har ikke kjørt mye bil. Jeg testet en rallycrossbil i fjor, men den var med sekvensiell giring så det var noe uvant dette, sier Aleksander Bjørnstad fra Stange. Han har tidligere mange meritter i crosskart, men satser fra neste år i rallycross.

-Jeg synes det har vært veldig lærerikt og morsomt å være med. Jeg har bakgrunn fra gokart og racing, men har kjørt lite standardbil. Skulle nok gjerne hatt en litt bedre fysisk form også, sier Henrik Krogstad fra Langevåg ved Ålesund. Om bare to dager skal han kjempe på Vålerbanen igjen, da om NM-poeng i racing-klassen Seven.

-Hvert år er det svært spennende å møte finaledeltagerne. De kommer fra forskjellige steder i landet, fra forskjellige miljøer og med ulik bakgrunn. De har også erfaring fra forskjellige grener innen bilsporten. I år har vi hatt fem finaledeltagere som har vært godt forberedt og som har prestert på høyt nivå. Det er veldig morsomt å få jobbe med så dedikerte unge utøvere, og det skal ikke stikkes under en stol at juryen har en tøff oppgave foran seg, sier Bilsportforbundets sportssjef Holm Jacob Matheson.

Under konkurransen på Vålerbanen kjørte deltagerne både Shortcar, en Subaru Impreza rallybil med firehjulsdrift og en Citroën DS3 Racing Cup-bil på den store asfaltbanen. De har kjørt gokart og i tillegg speedcar, delvis i terreng, på grus og asfalt. De har konkurrert i en tøff fysisk test der både spensthopp på tribune, løping og sykling inngikk. De blir også målt på presentasjon for juryen og hvordan de klarer seg i en situasjon med TV-intervju.

Nå må deltageren smøre seg med tålmodighet helt til vinneren utropes lørdag 5. desember på Bilsportforbundets årlige premieutdeling.

Norges Bilsportforbund har flere samarbeidspartnere som støtter opp om konkurransen. Disse er Bladet BIL/bilnorge.no, NAF Trafikksenter Vålerbanen, motororganisasjonene KNA, NAF, NMK og Team Super Nasjonal, Proffklær, Voldsund Motor, Ruterknekt og TV Media Produksjon AS.