Bilsportsesongen åpner i Vikedal

Glenn-Olav-LotheHM-1-250Bilsport

Kommende helg åpner bilsportsesongen i Vikedal med vanleg bilcross-/crosskart-/rallycrossløp lørdag og parallellrace for de samme klassene søndag. En del av førerne deltok i det første løpet for sesongen i Bergen forrige helg. Dette løpet var kvalifisering til Landsfinalene for bilcross/bilcross jr. og 1. runde i Vestlandsmesterskapet for bilcross. I Vikedal er det 1. runde i Vestlandsmesterskapet for rallycross. I overkant av 80 deltakere er påmeldt totalt.

I bilcross junior-klassen gror det godt, og hele 27 førere er påmeldt. 1. august skal NMK Vikedal arrangere Landsfinalen for bilcross jr. og noen førere fra andre siden av langfjellene tar turen for å prøve banen. I sesongåpningen i Bergen sist helg var det Sigve Hansen, NMK Bergen, som vant foran klubbkollega Adrian Vaktskjold. Deretter kom tre NMK- Vikedal-førere på rekke og rad med Eirik Sandvik på tredjeplass, Julie Mæland på fjerde og Sølve Østbø på femte. Disse fem, pluss Kaj-Erik Heimvik, NMK Bergen, ble kvalifisert til Landsfinalen for bilcross jr. i Vikedal 1. august. Alle disse er også påmeldt og vil nok være blant favorittene i Vikedal. I tillegg vil nok Simen Engsvik, NMK Aremark, Nikolay Rike Grønlund, NMK Konsmo, og Sondre Evjen, NMK Gol, satse på en god plassering når de prøver banen før Landsfinalen. Av andre lokale førere har Sverre Hundseid og Stian Espevoll vist gode takter på treningene før påske, og håper nok på en god plassering.

Seniorklassen har så vidt flere deltakere enn junior, men heie A-finalen fra løpet i Bergen er påmeldt. Det var Robert-Andre Heimvik, NMK Bergen, som vant i Bergen. Som noen kanskje husker hadde han et uhell i augustløpet i Vikedal i fjor, men er nå tilbake for fullt. Klubbkamerat Bjørn Tore Teigland ble nr. 2, foran Rune Vaktskjold, NAF MS Nordhordland. Torbjørn Østerbø Veland, NMK Bergen, ble nr.4 med Oliver Matre, NMK Vikedal, på plassen bak. Oliver kjørte desidert mest denne dagen, siden han så vidt kom med i D-finalen. Regnet som kom før finalene passet tydeligvis bobla hans, så han vant D-, C- og B-finalen før han ble nr. 5 i A-finalen. Han er, sammen med de andre i A-finalen, klar for Landsfinalen for senior som går på Kongsberg 14. og 15. august. Av andre lokale favoritter er Sondre Hundseid Eikeland klar i sin BMW. Han var på pallen i alle bilcrossløpene i Vikedal i fjor med 2 andre- og 1 tredjeplass, så i år satser han nok på å gå helt til topps.

I crosskart det tre av de lokale førerne som er påmeldt. Bjørn Cato Aarekol kjører i 85 ccm-klassen og ble nr. 5 i den nasjonale Crosskart juniorcup i fjor. I år er nok målet en plass på pallen, og da er løpstrening viktig. Nikolai Andreassen har gått opp fra 85 ccm til 125 ccm-klassen, der Hauk Hamre-Hagen alt har kjørt en sesong med blandet resultat.

For rallycrossførerne kommer våren alltid litt for fort. Selv om det er mange påmeldt, er det flere av førerne som skal kjøre NM som ikke er klar enda.

I klassen inntil 2000 ccm vil sannsynligvis kampen stå mellom Kenneth Johansen, NMK Vikedal, og Steinar Stokke, NMK Bergen. Steinar er visstnok inne i sin siste sesong og skal vinna NM med sin Mazda RX7, mens Kenneth ikke får med seg alle NM-rundene og dermed satser litt mer på de lokale løpene i år. Ungguttene Åsmund Holten og Joakim Rønnevik er klar til blande seg inn, men kjører biler med litt mindre motor (inntil 1600 ccm) og klarer vel ikke helt å halde følge.

Glenn Olav Lothe, NMK Vikedal, har vært i toppen i Vestlandsmesterskapet siden han gikk over til rallycross i klassen inntil 2400 ccm, og satser nok på en ny topplassering. Klubbkamerat Sindre Vikedal gikk over til rallycross i fjor, og imponerte med gode resultater alt da. Stein Erling Tjelta, NAF MS Stavanger, har nok også tenkt å være med i toppen etter tredjeplass sammenlagt i VM i fjor. Det er ellers gledelig at Arild Reiakvam tar turen helt fra Sunnfjord for å delta i Vestlandsmesterskapet.

I klassen for biler med motor over 2400 ccm er vel Lars Reidar Frøyland, NMK Vikedal, favoritt med sin Volvos S40. Men vi skal se opp for Knut Endre Ringhagen, NMK Vikedal i sin BMW, og Lars Bjørn Andreassen, NMK Birkeland, i nyinnkjøpt Ford Puma.

Bildet: Glenn Olav Lothe er klar for ein ny sesong med sin Volvo 240 (Foto: HoltenMedia.no)